1.Cuz

1.Cuz

Artist

1.Cuz är en anonym svensk rappare med somalisk och saudiarabisk bakgrund. Han är uppväxt i Stockholmsförorten Hässelby. 1.Cuz har inte gått ut med sitt namn offentligt och han täcker sitt ansikte med en rånarluva. I TV-programmet Benjamin’s så berättar han bakgrunden till varför han valde att bära mask.

Jag tror typ den första idén kom av att jag tycker att det är obehagligt när människor ska komma fram till en. Tänk dig 10-20 pers, den tanken. På den tiden var det “Jag vill inte, jag vill verkligen inte”. Jag hade ett annat liv och när jag började med musiken visste jag inte hur det skulle slå.

1.Cuz karriär började i slutet av 2018 när han släppte sin debutsingel “Akta mannen”. “Akta mannen” släpptes kort efter att han avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff. Låten väckte stor uppmärksamhet runt 1.Cuz namn och blev en hitlåt. Remixen till “Akta mannen” (som gästades av Einár och Dree Low) släpptes ett halvår senare.

De båda låtarna blev en tredjedel av 1.Cuz första projekt, EPn Tre Hjärnor, som släpptes i juni 2019.

I oktober 2019 släppte 1.Cuz låten “FÖRSENT” tillsammans med Greekazo. Låten blev en svensk hiphopklassiker och blev också introlåt till Netflix-serien Snabba cash, som släpptes i april 2021. Efter Snabba cash-serien så klättrade låten högt upp på Spotifys Topp 50 Sverige-lista, över ett och ett halvt år efter att låten släpptes.

En månad senare, i november 2019 släppte 1.Cuz sitt debutalbum 1 ÅR. Förutom Greekazo så gästade Einár, Dree Low och vännen Luk G det åttaspåriga albumet.

I augusti 2020 släppte 1.Cuz sitt andra album, FFF. Albumets namn är en översättning av Lil Babys uttryck 4PF, som betyder “fyra fickor fulla”. Albumet gästades av 1.Cuzs kusin Yasin på låten “I JAKT PÅ KANINER” och Einár på låten “FIENDES FIENDE”.

1.Cuz nästkommande projekt, MILJONRUSHEN, förväntas släppas i mitten av 2021.