Einár

Einár

Artist

Nils Kurt Erik Einar Grönberg, känd som Einár, var en svensk rappare uppvuxen i Enskede, Stockholm. Han föddes den femte september 2002 och dog den 21 oktober 2021. Med två svenska föräldrar stack han ut på den svenska hiphop-scenen dominerad av, i grunden, artister med utländskt påbrå. I en intervju med YouTubern Anis Don Demina talade han om sitt ursprung.

Jag är svensk, så svensk man kan bli.

Kartellen och framför allt Sebastian Stakset, som han senare gjort musik med, var en stor inspiration och drivskraft under Einárs uppväxt, något som han delade med sig av på TV4.

Bortsett från Sebastian så hade den Dalenuppväxta rapparen samarbetat med flera stora rappare, bland annat Husbyfödda Dree Low och Adel. Han hade även siktet på att få samarbeta med den nationellt kända pop- och soulartisten Veronica Maggio.

Efter många korta freestyleklipp, uppladdade till Instagram, släppte Grönberg sin första riktiga låt, “Duckar Popo” i maj 2018. Låten följdes av en musikvideo som snabbt fick avsevärt många visningar.

Einár slog inte igenom rejält förrän i början av 2019, när han släppte Niro-producerade låten “Katten i trakten”. Låten låg etta på Svensktopplistan i nästan 4 veckor. Under produktionen av låten så satt Einár på en LVU-placering på ett behandlingshem i Dalarna. Låten och musikvideon blev inspelad under tiden han fick lämna sitt tvångsboende för att åka tillbaka till en studio i Stockholm.

Grönbergs debutalbum, Första Klass, släpptes den sjunde juni 2019. Under en period som sträckte sig över elva veckor låg albumet i olika omgångar på en förstaplacering i totalt fem veckor. Släppet skedde första fredagen efter den muslimska högtiden Ramadan. Detta förklarade Nils på Instagram att han gjorde med respekt för hans lyssnare och vänner då många troende muslimer undviker att lyssna på världslig musik under deras heliga månad.

Den 21 oktober 2021 sköts Einár till döds i södra Stockholm. Han blev bara 19 år gammal. Dagen efter hans bortgång hamnade 19 av hans låtar på Topp 50 Sverige-listan, varav tre av de på första, andra respektive tredje plats.