Fresku

Fresku

Artist

De Eindhovense rapper Fresku, geboren als Roy Michael Reymound op 26 Oktober, 1986, wist als kind al dat hij geen gewone kantoorbaan wilde. Als kind wilde Fresku namelijk zanger worden en daarna droomde hij van een carriere als schrijver, tekenaar en acteur. Al op zijn veertiende begon Fresku met rappen, maar begon dit pas serieus te nemen naarmate hij ouder werd. Toen hij twintig was, in 2006, vormde hij samen met Karimineel de rapgroep Zwarte Schapen.

Zijn doorbraak kwam in 2008, toen hij een “Brief aan Kees” schreef, de platenbaas van Top Notch. Kort daarop tekende hij dan ook een contract bij Top Notch en in 2009 bracht hij zijn eerste single “Twijfel” uit, waarmee hij ook de award beste single won.

Een jaar later, in 2010, bracht hij zijn debuutalbum Fresku uit. Op dit album sprak hij over verschillende thema’s, waaronder zijn moeilijke jeugd, problematiek rondom Antilliaanse Nederlands, maar ook over meer humoristische thema’s zoals in “Kutkop”. Op het album werkte hij samen met onder andere rapper Winne en zijn vaste producer Teemong. Over het algemeen werd dit album goed ontvangen en dat mocht ook blijken toen hij op de State awards meerdere prijzen won, onder andere voor ‘Beste Album’ en ‘Beste Clip’ voor zijn single “Kutkop.”

Twee jaar later, in 2012, bracht hij zijn tweede album uit, Maskerade en in 2015 verscheen zijn derde album Nooit Meer Terug. Dit volledig door Teemong geproducete album werd door 3voor12 genomineerd voor het beste album van 2015, maar helaas ging de award naar Hunee. In 2017 bracht Fresku een album uit samen met MocroManiac, genaamd Juice

Geleidelijk laat Fresku zich steeds meer zien via andere kunstvormen. Zo vertelt hij niet alleen verhalen via zijn rap, maar ook via columns, seminars, workshops en als acteur. Eind 2011 maakt hij dan ook zijn officiële debuut als acteur in de bioscoopfilm New Kids Nitro. Tegenwoordig heeft Fresku ook zijn eigen theatershow, de Welkom Bij de Fresku Show.