Stoja

Stoja

Artist

Stoja Novaković (Perlez, 4. jun 1972) srpska је folk, pop-folk i turbo-folk pevačica. Odrasla je u Perlezu, gde je živela sve do svoje 25. godine. Amaterski je počela da se bavi muzikom 1987. godine, pevajući u kafanama i diskotekama. Ubrzo je postala prepoznatljiva po svom specifičnom i jakom altu.

Godine 1997. počela je da snima svoj prvi album, za izdavačku kuću Lazarević produktion. Njen debitantski studijski album Kako je meni sada, izašao je 1998. godine i odmah se pokazao kao veoma uspešan. Kasnije iste godine, potpisala je ugovor za Grand produkciju i 1999. izdala svoj drugi album, Ćiki, ćiki. Dugo vremena Stoja je radila sa svojim dugogodišnjim prijateljem i tekstopiscem Stevanom Simeunovićem, koji je autor gotovo svih njenih pesama od početka karijere.

Jedan od Stojinih najvećih hitova, pesma “Evropa”, mogao je da se čuje u 19. epizodi bosanskohercegovačke TV serije Viza za budućnost. Zahvaljujući svom jakom vokalu i kontroverznom stilu postala je jedna od najpopularnijih i najprepoznatljivijih pevačica na Balkanu.