Dree Low

Dree Low

Artist

Salah Abdi Abdulle, känd som Dree Low, är en svensk före detta artist med somalisk bakgrund. Han föddes 1994 och är uppväxt i Stockholmsförorten Husby.

Drees rappkarriär började runt 2011 när han tillsammans med bland annat barndomsvännen Blizzy och Keya startade gruppen Krabban, som släppte musik i flera år framåt. Under tiden Dree rappade i Krabban fanns det inga planer på att satsa på musiken.

2016 gjorde Dree Low sin första sololåt “Audi”. Låten väckte uppmärksamhet och blev en undergroundhit men blev aldrig släppt officiellt. Låten gjordes senare om i EP:n TUNNELSEENDE (från augusti 2020) under namnet “AUDI V2”. Dree fortsatte med inofficiella släpp och släppte några låtar med andra Västerortrappare som Z.E och Jaffar Byn.

I april 2016 släppte Dree sin första officiella låt “Karaktärlösa”. Snart efter detta, i mars 2017, var det tid för Drees debut-EP Jet Som I France.

Dree Lows första hitlåt var “För Laxen” som släpptes november 2017. Låten, som assisterades av Z.E och Blizzy, var Husbyrapparens första framgång och ligger på miljontals streams på Spotify.

2018 såg Dree släppa andra EP:n No hasta mañana som innehöll bland annat hitlåten “Tänk noga” med Asme. Uppföljaren No hasta mañana 2 släpptes i april 2019 och satte Dree på kartan av svensk hiphop för gott. Låtar som “Fram” med Yasin och “Kapabel” med Adel blev snabbt klassiker i svensk rapp.

No hasta mañana 2 var dock inte Drees största framgång i 2019. Debutalbumet FLAWLESS som släpptes i september 2019 blev en jättestor framgång och ledde till att Dree vann priser för “Årets hiphop/r'n'b” och “Framtidens artist” på 2020 års P3 Guld-gala. Populärast var låtarna “PIPPI” och “DAG HAMMARSKJÖLD” med Einár, båda ligger på tiomiljontals streams på Spotify.

Precis som med No hasta mañana så släppte Dree också en del två av FLAWLESS, FLAWLESS 2 i mars 2020. Albumet var väldigt framgångsrikt och flera av låtarna ligger på över en miljon streams på Spotify men levde inte upp till första delets popularitet.

Efter FLAWLESS 2 släppte Dree inte många singlar i 2020, men gav hans fans en till EP, TUNNELSEENDE, i augusti.

Drees absolut sista projekt PRICELESS släpptes i slutet av mars 2021.

Den 22 september 2021 blev Dree Low gripen på Arlanda och häktades senare. Han misstänktes för rån efter att i augusti synts på en videokamera där han rånade en butik i Akalla på varor för drygt 5000 kronor. Dree och två andra män dömdes den 1 november 2021 till ett års fängelse för detta brottet, trots att de butiksanställda dragit tillbaka sina anmälningar.

Den 16 januari 2022 meddelade Dree Low via en Instagram-story att han lagt ner sin musikkarriär. Hans kommentar till beslutet var att han ville fokusera på “det som var bättre” och att han kommer fortsätta sitt kreativa arbete “på andra sätt”. Några dagar innan hade han tagit bort alla sina musikvideor från YouTube samt en rad singlar och alla hans album från Spotify.