Bokoesam

Bokoesam

Artist

Samuel “Bokoesam” Sekyere is een Nederlands rapper die in 2014 tekende bij Top Notch. Zijn artiestennaam komt van zijn voornaam Samuel en het Surinaamse woord “bokoe"—wat stinkende vis betekent en een scheldwoord is voor mensen van Afrikaanse afkomst.

Bokoesam staat bekend om zijn eigen, veelzijdige en ietwat excentrieke style—die terug te vinden is in zijn muziek, videoclips en uiterlijk. Zo vindt hij het bijvoorbeeld mooi om nagellak te dragen.

In 2012 maakte Bokoesam samen met Gino Pietermaai en FS Green het nummer “Doe de 360” en won hij de State Award voor beste 101Barzsessie.

In 2014 bracht Bokoesam zijn debuut EP Nog Nooit Meegemaakt uit en het jaar daarop bracht hij samen met het collectief New Wave het gelijknamige, prijswinnende album uit waarmee zij onder meer de Popprijs en diverse Edisons wonnen. Bokoesam stond op 5 tracks van het album, en met de nummers “Investeren In De Liefde” en “No Go Zone” haalde hij twee hits binnen.

In 2016 kwam Bokoesam’s tweede EP Een Beetje Voor Jezelf uit—waarop de hit “Jij & Ik” stond, die al ruim 8 miljoen keer gestreamd is op Spotify. Later dat jaar bracht hij zijn eerste mixtape Bokoeyoncé uit, met nummers die Een Beetje Voor Jezelf niet gehaald hadden.

Bokoesam bracht zijn achttien tracks tellende debuutalbum Solo uit in mei 2017, met features van Yung Nnelg, Lil' Kleine, Mr. Polska, Jayh, Willie Wartaal, Idaly, SBMG, Jandro en Ray Fuego.

Het jaar 2018 trapte hij af met een collab-album samen met rapper Jacin Trill. Het album, genaamd Zo Vader Zo Zoon, telt negen nummers, waaronder de gelijknamige track “Zo Vader Zo Zoon” en de hit “Nikes”. Bijna het hele album is geproduceerd door de vaste producer van Jacin, 808Milli. Ook stond Sam op “VROOM” van Famke Louise.

Verderop in het jaar bracht hij samen met producer Yung Felix een EP uit genaamd Yung Bok.

Hij sloot het jaar af met zijn tweede solo-album Nachtvlinder, geïnspireerd op het nachtleven en de situaties daaromheen. Hij heeft een groot deel van het album opgenomen in Berlijn, in de RedBull Music Studios. Volgens Bokoesam kan hij in Berlijn lekker zichzelf zijn, wordt hij door niemand herkend en krijgt hij inspiratie van de stad. Dit kan je ook zien in de 4-delige serie die Top Notch over dit album heeft gepubliceerd.